Начало Блог Пълно ръководство при наемане на детегледачка

Пълно ръководство при наемане на детегледачка

(Време за четене: 10 минути и 48 сек)
Абонирай се
Complete guide to hiring a babysitter

Наемането на детегледачка може да се окаже труден процес, който да отнеме доста време и нерви на родителите, особено ако те за първи път се сблъскват с това предизвикателство. Още повече, че всеки родител иска най-доброто за детето си, така че е важно да се наеме не просто човек, който да прекарва няколко часа през деня с него, докато родителите отсъстват, а да се подбере наистина добра и стойностна детегледачка, която да се справи с всички задължения по отглеждането на мъничето и то да е спокойно и щастливо в нейно присъствие.

Затова ние сме ви подготвили подробен наръчник, по който може да се ръководите, за да стане бързо и лесно наемането на първата ви бавачка. И за да сме ви максимално полезни, сме обхванали целия дълъг процес от намирането на подходящ кандидат, през подбора, наемането и последващото менажиране.

1. Намиране на подходящата

Оформете изискванията, които имате

Преди да започнете с каквото и да било, първо изяснете на себе си какво точно търсите, какви са вашите изисквания, предпочитания и предлагани условия. Най-добре напишете всичко на един лист, така че да не пропуснете нещо важно, когато започнете същинското търсене. Подгответе се предварително, отделете нужното време, за да имате изчерпателен профил на търсенето си.

Дългосрочно или временно

Какъв е ангажиментът, от който се нуждаете – дългосрочно гледане на дете (за няколко месеца, година, няколко години) или временно гледане (за определен кратък период от време, няколко седмици до броени месеци)?

Всеки ден ли ще ползвате услуги на бавачка или само в определени дни от седмицата?

Трябва ли ви гледане за цял ден или само за няколко часа? Ще ви трябва бавачка само за вземане от градина или училище и прекарване на няколко часа с децата, докато вие се върнете у дома?

Ако ви трябва само еднократно детегледачка, за конкретен случай (закъснявате от работа и няма кой да вземе децата ви от градина или училище; искате да излезете вечерта на заведение, но без децата; искате да изкарате уикенд с половинката си далеч от къщи, без децата), уточнете за какъв точно период са ви необходими грижи.

Отговорете на всички тези въпроси, за да може да преминете към следващите критерии на вашето търсене.

Работен график

Ако сте решили да наемате бавачка за повтарящи се ангажименти, то направете подробен работен график, който ще изисквате от нея – на кои дати, кои дни от седмицата, в кои точно часове или интервали от време ще ви е нужна да е на разположение? За по-добро онагледяване може да използвате таблица, в която да впишете ангажиментите по дни и часове.

Със или без опит

Каква точно бавачка търсите – със или без опит. И двете имат своите предимства и недостатъци. Бавачките без опит са обикновено по-млади и нямат предишни деца, за които да са се грижили, въпреки че това не ги прави по-малко надеждни. Тяхно предимство е, че може да са по-ентусиазирани и амбицирани да се справят добре, както и основното им преимущество е по-ниското възнаграждение, за което са склонни да работят.

Опитните бавачки, от своя страна, са обикновено такива, които са гледали доста повече деца, имат определен брой години опит в професията, често са по-възрастни и могат да се справят с лекота и без излишна паника и притеснения с всякакви по-сложни ситуации, които евентуално биха възникнали при гледането на децата. Но съответно и тарифата им на час е по-висока, в сравнения с „новаците“ в бранша.

Млада или възрастна

Помислете си добре и каква бавачка предпочитате спрямо възрастта й – по-млада или по-възрастна. По правило възрастните детегледачки поемат дългосрочни ангажименти, за по цял ден. Младите бавачки предпочитат временните гледания, отзовават се на единични, рядко повтарящи се или инцидентни повиквания. Всяко правило си има и своите изключения, разбира се, така че не трябва да се водите абсолютно стриктно от тези описания. За по-подробна информация може да прочетете Млада или възрастна бавачка да изберем.

Сертификати и обучения

В зависимост от това, за какво точно ще ви е необходимо наемането на детегледачка, може да определите и дали ще изисквате от нея да има специални способности – преминат БЧК курс, шофьорска книжка, дали е специализирана да работи с деца със СОП или такива с физически или емоционални особености. Ако разчитате на бавачката да води децата ви на извънучебни дейности и занимания, да ги води и прибира от градина или училище, спорт, езикови курсове или друго, то може да помислите за вариант да наемете такава, която да е съгласна да използва личния си автомобил, като вие й плащате горивото и транспортните разходи, разбира се.

Препоръки

Всяка бавачка, която е работила преди за семейства, останали доволни от нейните грижи, би трябвало да може да предостави препоръки от тях. Въпросът е, вие до колко бихте разчитали на тези препоръки и колко важно е за вас тя да ги има. Така че си решете, ще изисквате ли препоръки от кандидат-бавачките и колко точно.

Задължения

Наемайки професионална грижа за вашето дете, трябва да определите какви ще бъдат точно задълженията, които изисквате към грижещия се. Какво точно ще очаквате от детегледачката – да храни, облича, преспива, разхожда, обучава, приучава на полезни навици детето ви, да го води на различни места, да му помага с уроците, да води специални занимания с него, да спазва определен график и т.н. Тук е мястото да отбележете дали ще изисквате от нея да ви помага с някои допълнителни домакински задължения, като приготвяне на храна, миене на съдовете, пране, гладене, почистване. Имайте предвид, че за всяко допълнително задължение ще се очаква и допълнително заплащане към основната ставка на час.

Подгответе си подходящо заплащане за детегледачката

Колкото и да не ви се иска, трябва да сте наясно точно каква сума сте склонни да предложите на бавачка. Тя зависи до голяма степен до вашите виждания и финансови възможности, но бъдете справедливи при изчисляването й – това е сериозна и отговорна работа, още повече, че детегледачката ще отговаря за вашето дете, неговото здраве и благополучие. Заплащането зависи и от редица фактори – продължителността на ангажимента, местоположението ви, брой деца и тяхната възраст, допълнителни отговорности, предишен опит на бавачката, транспортни разходи, специални изисквания и особености. За да се ориентирате в цените, може да използвате нашия Калкулатор.

Къде да намерите бавачка

Стигаме и до въпроса: Къде точно да търсим и намерим нашата детегледачка? Вариантите са няколко: чрез познат или приятел, през интернет или чрез агенция. Ако някой познат може да ви препоръча бавачка и да ви даде нейните координати, може да опитате да я наемете, стига да отговаря на вашите лични изисквания, да ви допада и да е свободна да поеме вашия ангажимент. Ако изберете да търсите детегледачка през интернет, проверете страниците с обяви за работа, фейсбук групите и платформите в интернет. Във всички изброени случаи обаче вие се нагърбвате с търсенето, подбора, интервюта, срещи, проверка на документи и сертификати, препоръки от други родители. Единствено чрез използването на агенция за подбор на детегледачки може да кажете своите изисквания и да разчитате на сигурни резултати. Агенцията поема ангажимента да търси вместо вас, да проверява и организира срещи само с кандидати, отговарящи на вашите критерии. Затова и ще трябва да сте готови да заплатите определена такса, комисиона или процент от възнаграждение, с което обаче ще си спестите доста излишни нерви и загубено време, и в крайна сметка ще намерите точния кандидат за вас. Ако искате да се запознаете подробно с начините на намиране на детегледачка, прочетете нашата статия Как да си намеря бавачка. А ако желаете да се доверите на нашата Агенция, то се свържете с нас на посочените в сайта координати..

Прочетете свързаните статии:

2. Процесът на подбор

Идва ред на същинската част по процеса на подбор и намиране на точните кандидати. Дотук сте свършили доста работа като сте определили своите критерии, което ще ви е от огромна помощ при търсенето и „засичането“ с предложените обяви от бавачки. Щом публикувате вашата обява, заинтересованите детегледачки могат да кандидатстват по нея, така че вие да виждате коя проявява интерес към вашето предложение.

Преглеждане на профила

След като имате конкретна кандидатура, първото нещо, което може да направите, е да прегледате профила на кандидата. В профила на всяка регистрирана в нашата платформа детегледачка може да видите нейния опит, сертификатите и обученията, които тя е изкарала и притежава, както и препоръките от минали родители, за които тя е работила. Тази информация може веднага да ви подскаже колко квалифицирана е, какви са насоченостите на работата й, с какви деца досега е работила, какви са обичайните ангажименти, които поема, и как се справя с тях. Достъпът ви до тези профили може да ви е изключително полезен, тъй като вие сте наясно с повечето характеристики на кандидатите още преди да сте се свързали с тях и преди да осъществите първия си контакт. Още на това ниво може да започне вашето „пресяване“, ако не ви се струват надеждни опита и отзивите. А и няма да си губите времето с излишни контакти, както и със задаването на едни и същи въпроси към всички кандидати и даването ви на едни и същи отговори, което понякога може да бъде доста досадно, пък и пълна загуба на време.

Първо интервю

След като сте харесали профила на дадена бавачка и ви се струва, че отговаря на вашето търсене, то идва ред на първия контакт с нея. Това може да бъде телефонен разговор, който е за предпочитане, тъй като е по-малко ангажиращ, отнема по-малко време и може да „пресеете“ неподходящите кандидати доста лесно. Ако се харесате взаимно с някоя бавачка, то може да си организирате видео разговор (по същите причини като телефонния), но при него може да визуализирате представите си за детегледачката и да добиете доста по-пълна представа за нея. При тези разговори задължително уточнете за гледането на колко деца става дума, на каква възраст са те, в кой квартал се намирате и дали имате домашни любимци. Някои бавачки могат да се откажат от работата при отговора на някой от тези въпроси, ако не отговаря на тяхното търсене. На последния етап от подбор е редно да организирате лична среща, на живо. Вероятно ще са ви останали не повече от 1-2 кандидатури, което ще ви улесни както времево, така и емоционално.

Ако провеждате интервюто на живо, вкъщи или на друго място и детето ви е близо до вас, непременно го повикайте да се запознае с бавачката и да видите как се държат един с друг. Това може да ви е от голяма полза, но не разчитайте изцяло на първия контакт, често и двете страни се притесняват и не дават най-доброто от себе си.

Уточняване на вашите изисквания с кандидата

Споделете изискванията си с бавачката и дискутирайте подробно най-важните теми като работен график, предишен опит, дали е пушач, дали има шофьорска книжка, дали може да се грижи за новородено, ако имате малко бебе, дали може да помага с домашните или с езикови уроци на по-големи деца, които са ученици.

Уточняване на задълженията

Разяснете на бавачката какви ще са й както основните задължения по гледане на детето, така и допълнителни такива, ако искате да й възложите – домакински задължения, взимане на храна от детска кухня, пренощуване или пътуване със семейството. Повече информация за изискванията и задълженията може да прочетете нашия Наръчник за водене на интервю.

Уточняване на възнаграждението и условията на труд

Идва ред и на финансовата и документална част. Дискутирайте с кандидата дали ще подписвате трудов договор и при какви условия, каква ще е точната заплата или часовата ставка, какво ще е заплащането в извънредни дни или часове, в които се наложи да я повикате, и дали ще поемете транспортните й разходи (карта за градски транспорт, гориво за личен автомобил или бележки за такси). За да си спестите бъдещи главоболия, изяснете тези въпроси още на този етап, ако харесате кандидата и смятате да му предложите работата.

Необходими документи от бавачката

Стандартните документи, които можете да изисквате от кандидат-бавачката, са: свидетелство за съдимост, медицинско свидетелство и преминат психотест. С тези документи си гарантирате физическото и психическото здраве и адекватност на детегледачката. Изискайте и препоръките й от родителите, за чиито деца е работила преди. Задължително се свържете с тях по телефона и проведете кратък разговор за целта на обаждането и качествата на бавачката.

Какво да питаме по време на интервю

Не е задължително всеки родител да има опит в провеждането на интервюта и да притежава необходимите знания, за да знае точно какви въпроси трябва да зададе и как да ги формулира правилно. Има стандартни въпроси, които се задават при всяко интервю за работа като: Какъв е точно предишния Ви опит? Защо смятате, че ще се справите с гледането на детето ми? Бихте ли поели допълнителни задължения и непредвидени ангажименти? Какво е очакваното Ви възнаграждение? За ваше улеснение сме подготвили Наръчник за водене на интервю, който може да принтирате и да се водите по него при провеждането на разговори с кандидат-бавачките.

3. Наемане

Ето че идва и най-резултатната, но и не по-малко отговорна част по намирането на бавачка, а именно – наемането й. Вече сте се харесали взаимно, уговорили сте условията на труд, задълженията, възнаграждението. Идва ред да уточните и документирате вашите взаимоотношения.

Договор

Като всяка работа, особено когато става въпрос за постоянни и дългосрочни отношения, е редно да има договор между двете страни. Той е важен поради простата причина, че всичко договорено между бавачката и родителя като часове работа, заплащане, задължения, условия на труд, се документира. Договорът защитава и двете страни и е отлично средство за наличие на сигурност във взаимоотношенията. Макар че е препоръчителен, той не е задължителен, така че ако решите да не подписвате нещо официално, имайте предвид, че вие поемате този евентуален риск. Може да използвате стандартни бланки за трудови правоотношения, а може и да използвате услугите на адвокат. Наемайки обаче агенция, тя се задължава да ви асистира в тази част, така че ще сте напълно облекчени и защитени.

Ако подпишете трудов договор, задължително изчислете дължимите осигуровки, данъци, брутно и нетно възнаграждение на детегледачката, както и таксите за ваша сметка.

Пробен период

Ако държите да се подсигурите, а и да дадете шанс на взаимоотношенията си с наетата бавачка, може да предвидите пробен период или изпитателен срок – един, два или повече месеца, зависи от вас. През този период може да прекратите работните си взаимоотношения без предварително известие или нужда да изплатите някакво обезщетение. Договорете се с бавачката за условията и следвайте плана си.

Отпуски и почивки

Обсъдете с бавачката как стои въпросът с планувана годишна отпуска и болнични. Ако взимането на болничен е нещо непредвидено, то отпускът може да се планува предварително. Определете колко дни ще е годишната отпуска на бавачката, кога евентуално планува да си я вземе, как ще съчетаете вашите с нейните планове. А когато постоянната ви бавачка отсъства, винаги може да разчитате на нас за наемане на временна такава, която да „спаси положението“.

Почивните дни също трябва да са основна тема на вашите разговори. През кои дни от седмицата бавачката ви ще отсъства, дали те ще са едни и същи всяка седмица, най-добре е да съгласувате графиците си.

Ако се наложи да помолите детегледачката да поеме допълнителни часове работа, т.е. надвзети часове или така известния overtime, обсъдете колко такива може да поеме тя, колко време предварително трябва да я предупредите, в кои дни може да поеме непредвидени часове и какво ще е заплащането й за тях.

Прочетете свързаните статии:

4. Менажиране

Честото, вече си имате бавачка! Свършили сте цялата работа и вече спокойно може да се отдадете на извъндомашните си задължения, докато избраната от вас детегледачка се грижи за малкото ви човече вкъщи. Дотук добре, но като всяка работа, и тази има нужда от известно управление и контрол.

Инструкции и задачи

За да си осигурите максимално спокойствие, безопасност за детето и комфорт за всички страни, дайте точни и ясни инструкции на бавачката какво трябва да прави в непредвидени ситуации. Оставете на видно място телефонния си номер и този на вашия партньор или друг близък, който може да се отзове при необходимост. Ако детето ви има някаква алергия или непоносимост към храна или медикаменти, обезателно споменете това на детегледачката. Информирайте я ясно за задачите й за деня. Най-добре направете списък с всичко необходимо и го закачете на видно място, така че той да е на нейно разположение по всяко време на деня, да я подсеща и насърчава.

Покриване на разходи, направени от бавачката, свързани с детето

Трябва да сте много добре запознати с това как се гледа дете и колко непредвидени разходи може да настъпят при всяка разходка или прибиране. Затова предвидете някакви джобни пари, които да са на разположение на детегледачката в случай, че детето ви пожелае сокче или солетки по време на дневната им разходка, ако толерирате консумацията на такива, разбира се. Ако пък бавачката трябва да закара някъде детето ви през деня, оставете й пари за транспортни разходи.

Осигурете храна

Ако бавачката ви трябва да прекара много часове у вас в грижи за детето ви, без да има възможност да си поръча или купи нещо за ядене, или ако не предпочитате тя да яде нещо различно от детето ви и да внася храна отвън, то може да й предложите хранене у вас. Дали ще приготвите сами или ще поръчате предварително и осигурите в хладилника, е въпрос на договорка и личен избор.

Излизания

В много случаи става така, че именно детегледачката трябва да заведе детето ви на лекар (дали на редовна консултация, профилактичен преглед или при неразположение у детето). Или пък тя трябва да го заведе на урок, курс, спорт, детски рожден ден, театър или друго събитие за забавление. Във всички изброени случаи е редно да направите така, че бавачката да може да се придвижи удобно и лесно с детето ви, да предвидите начин на предвижване, да дадете точни инструкции за адрес, провеждане, времетраене и всичко, за което се сещате, че ще им е от полза.

Ценете и уважавайте детегледачката

Вие сте работодател на бавачката и й плащате заплата. Но и тя е човекът, който се грижи за детето ви и му осигурява ежедневен комфорт. Затова ценете нейния труд, грижите й и отдадеността й. Да, тя няма да прави нещата като вас, но ще ги прави по нейния си начин, който също може да е успешен. Стига детето да е доволно, приемете нейни начин на гледане и го ценете.

И тъй като и тя е човек и има нужда от отмора, предвидете вариант, при който бавачката иска да си вземе обедна почивка. Дали това ще е в хола ви, докато детето спи или по друг начин, намерете заедно разумен вариант.

Допълнителни бонуси

Наред с определената й заплата или договорената цена на час гледане, може да осигурите на бавачката си и редица други бонуси и привилегии. Ако не друго, то със сигурност тя ще оцени желанието ви да покажете ангажираност, симпатия и желание тя да работи за вас. Както споменахме и по-горе, може да предвидите да й заплащате транспортни разходи под формата на карта за градски транспорт, разходи за гориво или услугите на такси.

Други допълнителни бонуси, които може да предложите, са: заплащане на допълнителни обучения и сертификати като подновяване на курс за първа помощ или специализирани курсове за гледане на деца. Може да се договорите за 13-та заплата, Коледен бонус, допълнително здравно осигуряване, карта за спорт. Всичко зависи от вашето желание и финансови възможности.

Ето че дойде и краят на този наръчник. Надяваме се да сме ви били максимално полезни в процеса на търсене, подбор, наемане и управление на детегледачка. И в крайна сметка резултатът е важен – грижовна бавачка, спокойни родители и щастливи деца.

Защото нашето мото е:

"Заедно, за една кауза, най-добрата грижа за Вашите деца“!

Прочетете свързаните статии:

За кой град и район си търсите детегледачка?

Търсенето за чужбина се извършва само, като Премиум подбор, защото в момента нашата платформа не поддържа търсене извън София и Варна.

Колко часа ще имате нужда от бавачка?

На какъв график?


Кога са родени твоите деца?
    Кога имаш нужда от детегледачка?
    Можем да извършим подбора на детегледачка вместо теб, срещу заплащане, но ако желаеш можеш да публикуваш и безплатно търсене.
    Премиум подбор
    Ние ще потърсим опитна и препоръчана детегледачка вместо теб, лично ще интервюираме всички кандидати, ще им изградим психопрофил, ще проверим техните препоръки и документи.
    • Спести време

      Специалисти в подбора ще свършат всичко вместо теб
    • Проверени

      Лично ще интервюираме и проверим техните препоръки
    • Опитни

      С богат опит и препоръки от други родители
    • 3 месеца гаранция

      Ако избраната бавачка не ти допадне, ще намерим нова напълно безплатно

    • Депозит

      Заплаща се депозит {amount}лв, за да стартираме търсенето
      (Сумата е дължима едва след като се чуем по телефона и договорим всичко по ангажимента)
    • Остатък

      Останалата сума от {amount}лв се заплаща, когато наемеш своята детегледачка
    • Заплащане

      Заплаща се {amount}лв за изпълнението на услугата, докато ти се наслаждаваш на твоето свободно време!
      Не дължиш нищо предварително! Заплаща се след като наемеш своята детегледачка сумата от {amount}лв за изпълнението на услугата, докато ти се наслаждаваш на твоето свободно време!
      (Сумата е дължима едва след като се чуем по телефона и договорим всичко по ангажимента)
    • Отстъпка

      Подпишете до {date} и ще получите {amount} отстъпка от цената!
    Имаш още въпроси?
    Ако имаш още въпроси или неяснота - свържи се с нас. Звънни ни на +359889323253, пиши ни имейл на info@bavachki.bg или заповядай в нашият офис на адрес: гр. София, бул. Александър Стамболийски 34.
    Или ако предпочиташ можеш да си чатиш с нас ни пиши във Viber или в Messenger

    Избирам Премиум подбор
    или
    Безплатно намиране
    Ние ще ти предоставим нашата платформа за използване напълно безплатно. В нея ще можеш да публикуваш обява, да събереш кандидатури, да разгледаш профилите им, да се свържеш с всяка една и да уговориш интервюта.
    Избирам Безплатно намиране
    Как можем да се свържем с теб при нови кандидатури?
    Успешно влезе със своят Facebook профил.
    Повече няма да те питаме за парола, но ще имаме нужда от твоят имейл и телефон, за да ти изпращаме кандидатурите.

    Вече имаш профил? Влез с него, преди да публикуваш.
    С имейл и паролата въведена тук ще можеш да влизаш в своят профил, където да виждаш кандидатите по обявата си.

    Почти сме готови! Опиши в кратък свободен текст твоето търсене.

    Опс, имаме проблем! Вероятно имате пуснат Ad Blocker, който скрива Captch-ата. Ако ли не, свържете се с нас, за да потърсим проблема заедно.

    Твоята заявка е изпратена

    1. Ще се свържем с Вас на посоченият телефон, за да изградим заедно профилът на бъдещата Ви детегледачка
    2. След което ще очакваме да ни преведете депозит в размер на 100 лв. по банков път, за да стартираме търсенето
    3. Когато намерим подходящи кандидати, ще ги изпратим на предоставеният от Вас имейл адрес.
    4. Когато се спрете на някой от кандидатите, ще организираме интервю в удобно за Вас време и място.
    Назад

    Вход в профила

    Продължи
    Назад

    Опс, имаме проблем! Вероятно имате пуснат Ad Blocker, който скрива Captch-ата. Ако ли не, свържете се с нас, за да потърсим проблема заедно.
    Може би е вече имате акаунт и се опитвате да регистрирате нов? В случай, че е така, можете да опитате да си възстановите паролата от страницата Забравена парола
    Здравей , въведете кода от SMS-а тук.
    Изпрати SMS отново
    Вход в профила
    Здравей ,
    Забравена парола?
    Вход в профила
    Публикувана на 29.03.2024

    Bavachki.bg използва бисквитки, за да гарантира, че получавате най-доброто изживяване

    Приемам
    Виж още