Начало Блог Защо е необходим договор с бавачката

Защо е необходим договор с бавачката

(Време за четене: 4 минути и 2 сек)
Абонирай се
Why a contract with the nanny is needed

Договори с бавачка: Всичко, което родителите трябва да знаят

Ако и вие сте интервюирали един брой кандидатки и най-накрая сте намерили перфектната бавачка. Сега какво предстои?

Преди да предприемете следващи действия и да накарате бавачката да започне да се грижи за децата ви, важно е да сте сигурни, че тя отговаря на очакванията, които има тази работа.

Официалното договорно споразумение може да помогне за това. В крайна сметка, то може да защити интересите, както на семейството, така и на детегледачката.

Чрез договора, от една страна родителите си гарантират, че избраната бавачка ще се грижи съвестно и отговорно за децата им. От друга страна, кандидатката за работа е сигурна, че заплащането и всички изисквания по реда на закона и трудовите правоотношения ще са й подсигурени.

Всъщност договорът е незаменим инструмент. Той ще гарантира на всички страни сигурност.

Защо е необходим договор с бавачката

Договорът, какъвто и да е, се приема за официален документ. При договор с бавачката, двете страни взаимно сключват споразумение, в което всяка, от тях получава своите гаранти.

Това гарантира, че всяка от страните носи своята отговорност по важни теми. Тук под внимание се взема и, че много по-лошо е да се справяте, когато възникнат проблеми!

С платформа за наемане на детегледачки се защитава семейството по време на срока на заетостта, тъй като това им позволява да държат бавачката отговорна за това, което ще включва длъжностната характеристика и длъжностните задължения.

Договорът остава в сила през цялото време на бавачката. Това означава, че ще постави ясни очаквания в началото и до края на периода.

Така например, ако бавачката трябва да заведе децата на гимнастика във вторник, но не успее или ако е трябвало да отиде на семейната ваканция и откаже да отиде, договорът може да даде право на семейството да реши проблема. Това може да се случи, като се изтъкне факта, че тя нарушава споразумението.

Наличието на всички правила, очаквания и условия на работа в договор помага на двете страни, ако някога помежду им възникне спор.

В случай на спор, относно заплащане или обезщетения, ваканция или часове, тези неща са в писмена форма. Така, договореностите ще защитават интересите на всяка страна.

Намерете примерни договори онлайн или се срещнете с адвокат

Един от начините за бързо сключване на договор с бавачка е да изтеглите безплатен формуляр онлайн. Има и различни предварително направени договори за бавачки онлайн, повечето, от които изискват такса за изтегляне.

Ако искате договор, изцяло персонализиран за вашето семейство, може да създадете свой собствен. Достатъчно е след формулирането му и двете страни да участват в подписването. Ако нямате правна основа, адвокат, може да го прегледа, за да сте сигурни, че не изпускате нищо важно.

Друг вариант е да платите на местен адвокат по граждански договори, който да състави индивидуален такъв за вас. Някои адвокати начисляват такси за създаване на тези видове договори, докато други таксуват по час и разходите варират в зависимост от нивото и опит на адвоката.

Какво да включите в договор с бавачка

Сред основните елементи, които трябва да включва договор с бавачка са:

1. Длъжностни задължения: грижи за деца, домакинска работа и грижи за домашни любимци.

Сигурни сте, че искате бавачката да се грижи за детето си, но дали задълженията й ще се разпрострат и върху други домакински работи? Не забравяйте да уточните ролите и отговорностите, очаквани от бавачката. Такива трябва да са много конкретни. Уточнете, дали задълженията на бавачката включват неща като готвене, почистване или грижи за домашни любимци.

Професионален съвет: Избягвайте неясни термини като „леко домакинство“ и вместо това разделете задълженията, така че да е ясно.

2. Часове и заплащане: извънреден труд, данъци и график на плащане

В договора трябва да се очертае графикът, по който бавачката ще работи и колко ще бъдат компенсирани. Тя трябва ясно да посочва часовата ставка и каква е брутната заплата за извънреден труд.

В договора, също трябва да се посочи кога и как ще бъде плащано на бавачката и кой е отговорен за плащане на данъците. Ако планирате да дадете на бавачка някакви бонуси или повишения, това също трябва да бъде обхванато в договора. В него се упоменава ясно дали, такива ще бъдат автоматични или зависими от изпълнението на работата.

3. Свободно време: отпуски, болнични дни и резервни грижи

В договора трябва ясно да се посочва кои празници бавачката може да е освободена и в кой наета. Важно е тук да се посочи и платеният отпуск.

В договора също трябва да се посочи, дали бавачката може да разчита на свободно време. Или казано по друг начин, дали ще работи на пълен или непълен работен ден.

При наемане на детегледачка, съществуват главно два типа заетост – почасово гледане на деца и целодневно гледане на деца. Това се упоменава в договора, както и дали тя е упълномощена да назначава някои да я замества, при извънредни нейни отсъствия или това остава ангажимент на родителите.

4. Детайли за транспорт

Транспортът е важен въпрос за безопасността, който трябва да бъде обхванат от договора за наемане на бавачка.

В него трябва да се спомене, дали детегледачката има право да транспортира детето редовно и ако не, с какъв транспортират е позволено да транспортира детето при спешни случаи. Ако шофирането е позволено, трябва също така да се спомене, дали бавачката ще използва собствената си кола или семейната кола. Дали МПС-то е оборудвано със седалка за безопасност. В договора се посочва и за чия сметка ще са транспортните разходи. Конкретно дали, такива ще се заплащат на пробег или на изхарчено количество гориво.

5. Прекратяване

Като всеки друг договор и в договора за наемане на бавачката, трябва да бъде упоменато, кога се прекратява договора.

Имайте предвид, че законите за заетостта варират, така че е добре да се консултирате с адвокат. Той ще е насяно за правата на служители, които трябва да съобразите в документа за наемане на работа.

В договора, също трябва да се включва предварително известие.

7. Как се обработват измененията по договор за наемане на бавачка

Предвид, че децата растат и техните нужди се променят. Това налага да добавите или коригирате договора.

В тези случаи е хубаво да има клауза, която да гласи, че правилата за ежедневните грижи по детето ще бъдат коригирани при необходимост.

8. Общи домашни правила и указания

Колко по-подробно е упоменато в договора отговорности и задължения, толкова по-добре е за двете страни. В практиката, някои родители, дори споменават нещата, които искат от своята детегледачка в детайли. Такива посочват, дори грижите за детето и кога и с какво трябва да се хранят и кога да се памперсите им и много подробности. Всичко, зависи от това, колко опитна е бавачката, колко опитно е семейството с бавачките и пр..

Винаги може да добавите неща в писмена форма, които не са толкова официални, като информация за лекарствата, които приемат или че в определени дни трябва да се карат на часове по език, гимнастика, пиано и пр.. Това ще са полезни насоки за бавачката, около които ще се води ежедневието й. Това също може да е упоменато като допълнителна клауза в договора и подточка, която ще се променя в зависимост от създалата се ситуация.

Като обобщение, нека само допълним, че договорите се правят за сигурност, спокойствие и защита и на двете страни. Винаги може да са направени със строго фиксирани правила, норми и уредби или плаващи такива. Всичко зависи от формулирането им.

И в заключение, нека си припомним, прословутата фраза:

„Когато няма йерархия, съществува анархия“! На този принцип са създадени и законите и договорите!

За кой град и район си търсите детегледачка?

Търсенето за чужбина се извършва само, като Премиум подбор, защото в момента нашата платформа не поддържа търсене извън София и Варна.

Колко часа ще имате нужда от бавачка?

На какъв график?


Кога са родени твоите деца?
    Кога имаш нужда от детегледачка?
    Можем да извършим подбора на детегледачка вместо теб, срещу заплащане, но ако желаеш можеш да публикуваш и безплатно търсене.
    Премиум подбор
    Ние ще потърсим опитна и препоръчана детегледачка вместо теб, лично ще интервюираме всички кандидати, ще им изградим психопрофил, ще проверим техните препоръки и документи.
    • Спести време

      Специалисти в подбора ще свършат всичко вместо теб
    • Проверени

      Лично ще интервюираме и проверим техните препоръки
    • Опитни

      С богат опит и препоръки от други родители
    • 3 месеца гаранция

      Ако избраната бавачка не ти допадне, ще намерим нова напълно безплатно

    • Депозит

      Заплаща се депозит {amount}лв, за да стартираме търсенето
      (Сумата е дължима едва след като се чуем по телефона и договорим всичко по ангажимента)
    • Остатък

      Останалата сума от {amount}лв се заплаща, когато наемеш своята детегледачка
    • Заплащане

      Заплаща се {amount}лв за изпълнението на услугата, докато ти се наслаждаваш на твоето свободно време!
      Не дължиш нищо предварително! Заплаща се след като наемеш своята детегледачка сумата от {amount}лв за изпълнението на услугата, докато ти се наслаждаваш на твоето свободно време!
      (Сумата е дължима едва след като се чуем по телефона и договорим всичко по ангажимента)
    • Отстъпка

      Подпишете до {date} и ще получите {amount} отстъпка от цената!
    Имаш още въпроси?
    Ако имаш още въпроси или неяснота - свържи се с нас. Звънни ни на +359889323253, пиши ни имейл на info@bavachki.bg или заповядай в нашият офис на адрес: гр. София, бул. Александър Стамболийски 34.
    Или ако предпочиташ можеш да си чатиш с нас ни пиши във Viber или в Messenger

    Избирам Премиум подбор
    или
    Безплатно намиране
    Ние ще ти предоставим нашата платформа за използване напълно безплатно. В нея ще можеш да публикуваш обява, да събереш кандидатури, да разгледаш профилите им, да се свържеш с всяка една и да уговориш интервюта.
    Избирам Безплатно намиране
    Как можем да се свържем с теб при нови кандидатури?
    Успешно влезе със своят Facebook профил.
    Повече няма да те питаме за парола, но ще имаме нужда от твоят имейл и телефон, за да ти изпращаме кандидатурите.

    Вече имаш профил? Влез с него, преди да публикуваш.
    С имейл и паролата въведена тук ще можеш да влизаш в своят профил, където да виждаш кандидатите по обявата си.

    Почти сме готови! Опиши в кратък свободен текст твоето търсене.

    Опс, имаме проблем! Вероятно имате пуснат Ad Blocker, който скрива Captch-ата. Ако ли не, свържете се с нас, за да потърсим проблема заедно.

    Твоята заявка е изпратена

    1. Ще се свържем с Вас на посоченият телефон, за да изградим заедно профилът на бъдещата Ви детегледачка
    2. След което ще очакваме да ни преведете депозит в размер на 100 лв. по банков път, за да стартираме търсенето
    3. Когато намерим подходящи кандидати, ще ги изпратим на предоставеният от Вас имейл адрес.
    4. Когато се спрете на някой от кандидатите, ще организираме интервю в удобно за Вас време и място.
    Назад

    Вход в профила

    Продължи
    Назад

    Опс, имаме проблем! Вероятно имате пуснат Ad Blocker, който скрива Captch-ата. Ако ли не, свържете се с нас, за да потърсим проблема заедно.
    Може би е вече имате акаунт и се опитвате да регистрирате нов? В случай, че е така, можете да опитате да си възстановите паролата от страницата Забравена парола
    Здравей , въведете кода от SMS-а тук.
    Изпрати SMS отново
    Вход в профила
    Здравей ,
    Забравена парола?
    Вход в профила
    Публикувана на 24.04.2024

    Bavachki.bg използва бисквитки, за да гарантира, че получавате най-доброто изживяване

    Приемам
    Виж още