Начало Блог Съвети за безопасно лято с децата

Съвети за безопасно лято с децата

(Време за четене: 4 минути и 37 сек)
Абонирай се
Tips for a safe summer with kids

През лятото всички се нуждаем от ударни дози настроение, всеки и забавни игри. Този сезон обещава много от тях, но и крие редица опасности. За да няма инциденти и да минава лятото безопасно, всеки родител ще има нужда от някои полезни съвети и насоки.

Съвети за безопасно лято с децата – как да останеш безопасно на открито.

Безопасност от Фойерверки

Всички се радват на фойерверки и малки и големи. Нека обаче помним, че те могат да доведат до тежки  изгаряния, слепота, белези и дори смърт.

Фойерверките, за които често се смята, че са безопасни, достигнат температури над 1000 градуса по Фаренхайт и могат да изгорят хората.

Добре е семействата да бъдат внимателни на обществени места, където има изяви с фойерверки. С такива у дома трябва да сте още по-взискателни.

Безопасност и грешки 

Не използвайте ароматизирани сапуни, парфюми или спрейове за коса, върху детето.

Избягвайте места, където насекоми гнездят или се събират на рояци. Такива често са застояли водни басейни, храна оставена на открито и градини, където цъфтят храсти и цветя.

Ако е възможно, елиминирайте застоялата вода, например в птичи бани или рибни басейни, в двора ви. Изхвърлете всички кофи или гуми, които могат да задържат вода. Проверете дали прозоречните ви екрани са добре закрепени и поправете всякакви дупки, за да не се налага да излизате от къщи.

Отбягвайте да обличате детето в дрехи с ярки цветове или цветни отпечатъци.

За да премахнете трън или друго чуждо тяло попаднало в кожата, внимателно я извадете, като го изстържете с дезинфекциран предмет. Ако става въпрос за нещо по-сложно, тогава потърсете лекарска помощ.

Комбинираните  продукти за слънцезащита и защита насекоми. Слънцезащитният крем трябва да се нанася отново на всеки два часа или след обилно намокряне. Не трябва да се нанася повторно, ако не е минало действието на предходното нанасяне.

Използвайте  репеленти за насекоми,  съдържащи DEET, когато е необходимо, за да предотвратят заболявания, свързани с насекоми. Кърлежите могат да предават  Лаймска болест, а комарите могат да предават всякакви вируси.

По препоръки на агенциите за безопасност, за деца на възраст над 2 месеца е важно да се използват 10% до 30% DEET. DEET не трябва да се използва при деца на възраст под 2 месеца.

Ефективността на препарати със съдържание на DEET варира при 10% до 30%, а продължителността на ефекта варира. Десет процента от препарата, осигуряват защита за около 2 часа, а 30% предпазват за около 5 часа. Изберете най-ниската концентрация, която ще осигури необходимата продължителност на защита.

Концентрацията на DEET варира значително в зависимост от продукта, така че прочетете етикета на всеки продукт, който купувате. Децата трябва да се измиват от репелентите, когато се прибират на закрито.

Когато сте на открито вечер или по друго време, когато има много комари, прикрийте разголените части с риза с дълъг ръкав, панталони и чорапи. По този начин ще намалите количеството ухапвания.

Децата трябва да носят шапки за защита от кърлежи при ходене в гората, високи треви или храсти. Проверявайте косата и кожата за кърлежи в края на деня.

Безопасност на детската площадка

На детските  площадки има много катерушки и пързалки. Такива невинаги са безопасни. Често по тях има насипни материали (нарязана гума, пясък, дървени стърготини или кори). Защитната повърхност трябва да се монтира във всички посоки около оборудването.

Оборудването трябва да се поддържа с грижа и внимание. Следете за отворените "S" куки или изпъкналите краища на болтовете. Такива могат да са много опасни.

Плъзгащите се седалки трябва да са направени от меки материали като гума, пластмаса или платно.

Уверете се, че децата няма да могат да достигнат движещите се части, които да притиснат или уловят крайници или друга част на тялото.

Никога не прикрепяйте децата с колани, въжета, скачащи въжета, каишки или подобни артикули за игра на самото оборудване. Това може да удуши невръстно дете.

Метални, каучукови и пластмасови изделия могат да станат много горещи през лятото, особено при директно слънце.

Уверете се, че пързалките са обезопасени в това отношение и няма да изгарят детските крака.

Не позволявайте на децата да играят боси по детската площадка.

Родителите трябва да контролират децата на игралния терен.

Ако имате домашен батут не оставяйте детето без надзор, поради риска от сериозни наранявания на подобни съоръжения.

Дори заобикалящата мрежа на батут създава фалшиво усещане за сигурност. Повечето наранявания се случват на батута, а не от падане.

Помнете още, че 75% от травматичните наранявания се случват, когато повече от едно дете скачат наведнъж.

Безопасност на велосипеди

Каската предпазва детето от сериозни наранявания и трябва винаги да се носи. И не забравяйте, че носенето на каска по всяко време помага на децата да развият навик за безопасността на улицата.

Всяко дете трябва да носи каска при колоездене, независимо колко за кратко излиза или колко близо е до дома. Много травми се случват в алеите, по тротоарите и по велосипедните пътеки, а не само по улиците. Децата се учат най-добре, като ви наблюдават. Затова дайте пример: Когато карате, поставете и вие каска.

Каска трябва да се носи така, че да е на нивото на главата и да покрива челото, без да се накланя напред или назад. Каишката трябва да бъде здраво закрепена към брадичката. Шлемът трябва да стои плътно на главата, но не прекалено стегнат. Кожата трябва да се движи с каската, когато се движи от едната страна на другата страна. Ако е необходимо, подложките на каската могат да помогнат за прилягането.

Не насилвайте детето си, да се вози на велосипед с две колела без тренировъчни такива. Не го правете, докато самото то не се почувства готово. Помислете за координацията и желанието на детето си да се научи да кара велосипед. Помислете за балансираните велосипед без педали за малки деца. Така ще се научат на умения за в бъдеще.

Купете велосипед, който е с правилния размер, а не този, в който детето трябва да „расне“. Извънгабаритни велосипеди са особено опасни.

Всяко дете трябва да бъде научено от самото начало в коя лента на движение трябва да се придържа. Важно е да знае кой и за какво е знакът стоп. Децата никога не трябва да карат нощем.

Скейтборд, скутер, пързаляне и безопасност

Всички скейтбордисти трябва да носят предпазни средства. Тук особено важни са каските. Те предотвратяват и минимизират нараняванията на главата.

Повечето наранявания на скейтборд се дължат на падания. Неопитните трябва да карат толкова бързо, колкото могат да поддържат контрол. Важно е да практикуват падания върху трева или други меки повърхности. Трябва да се носят защитни аксесоари на китки, лакти и наколенки.

Децата никога не трябва да карат скейтборд или скутери в близост до движението.

Децата никога не трябва да се пързалят сами. Деца под осемгодишна възраст трябва да бъдат наблюдавани по всяко време.

Безопасността с превозни средства за всички терени

АТВ-тата са особено опасни и не са предназначени за деца под 16 години. Наред с това превозните средства за всички терени сочат ужасяващи статистики. В около 30% от всички смъртни случаи са свързани с АТВ и лекувани като спешни случаи наранявания. Повечето ATV-та са предназначени да возят само един човек: водачът.

За всички състезатели АТВ-тата, трябва да вземат практически курсове по безопасност.

Всички състезатели трябва да носят каски, предпазни очила, здрави обувки (без джапанки) и защитни, отразяващи дрехи. Подходящи каски са тези, предназначени за мотоциклет и трябва да включват предпазни козирки / предпазни очила за защита на очите. Носенето на каска може да предотврати или намали тежестта от нараняванията.

Маркировката със знамена, рефлектори и светлини, прави превозните средства по-видими.

Водачите на превозни средства за отдих не трябва да шофират, докато са под въздействието на алкохол, наркотици или дори някои лекарства, отпускани по лекарско предписание. Родителите трябва да дават пример на децата си в това отношение.

Безопасност на косачките

Използвайте само косачка с устройство за управление, което спира движението на въпросната, ако дръжката се пусне.

Деца под 16 години не трябва да използват косачки.

Уверете се, че при косене носите здрави обувки. За да няма хвърчащи предмети по време на косене, прегледайте терена за изпуснати играчки, камъни и други.

Винаги изключвайте косачката и изчаквайте остриетата да спрат напълно, преди да извадите кутията за събиране на трева.

Не позволявайте на децата да се возят като пътници на косачки. Дръжте децата далеч от двора, докато косите.

Карайте нагоре и надолу по склоновете, а не навътре. Така ще предотвратите преобръщане на косачката.

Ако децата са в близост до движещи се косачки, трябва да носят поликарбонатно защитно облекло и задължително защитни очила.

Спазвайки тези топ съвети за безопасност по време на лятото ще имате повече щастливи мигове заедно и повече наслада и удоволствия.

За кой град и район си търсите детегледачка?

Търсенето за чужбина се извършва само, като Премиум подбор, защото в момента нашата платформа не поддържа търсене извън София и Варна.

Колко часа ще имате нужда от бавачка?

На какъв график?


Кога са родени твоите деца?
    Кога имаш нужда от детегледачка?
    Можем да извършим подбора на детегледачка вместо теб, срещу заплащане, но ако желаеш можеш да публикуваш и безплатно търсене.
    Премиум подбор
    Ние ще потърсим опитна и препоръчана детегледачка вместо теб, лично ще интервюираме всички кандидати, ще им изградим психопрофил, ще проверим техните препоръки и документи.
    • Спести време

      Специалисти в подбора ще свършат всичко вместо теб
    • Проверени

      Лично ще интервюираме и проверим техните препоръки
    • Опитни

      С богат опит и препоръки от други родители
    • 3 месеца гаранция

      Ако избраната бавачка не ти допадне, ще намерим нова напълно безплатно

    • Депозит

      Заплаща се депозит {amount}лв, за да стартираме търсенето
      (Сумата е дължима едва след като се чуем по телефона и договорим всичко по ангажимента)
    • Остатък

      Останалата сума от {amount}лв се заплаща, когато наемеш своята детегледачка
    • Заплащане

      Заплаща се {amount}лв за изпълнението на услугата, докато ти се наслаждаваш на твоето свободно време!
      Не дължиш нищо предварително! Заплаща се след като наемеш своята детегледачка сумата от {amount}лв за изпълнението на услугата, докато ти се наслаждаваш на твоето свободно време!
      (Сумата е дължима едва след като се чуем по телефона и договорим всичко по ангажимента)
    • Отстъпка

      Подпишете до {date} и ще получите {amount} отстъпка от цената!
    Имаш още въпроси?
    Ако имаш още въпроси или неяснота - свържи се с нас. Звънни ни на +359889323253, пиши ни имейл на info@bavachki.bg или заповядай в нашият офис на адрес: гр. София, бул. Александър Стамболийски 34.
    Или ако предпочиташ можеш да си чатиш с нас ни пиши във Viber или в Messenger

    Избирам Премиум подбор
    или
    Безплатно намиране
    Ние ще ти предоставим нашата платформа за използване напълно безплатно. В нея ще можеш да публикуваш обява, да събереш кандидатури, да разгледаш профилите им, да се свържеш с всяка една и да уговориш интервюта.
    Избирам Безплатно намиране
    Как можем да се свържем с теб при нови кандидатури?
    Успешно влезе със своят Facebook профил.
    Повече няма да те питаме за парола, но ще имаме нужда от твоят имейл и телефон, за да ти изпращаме кандидатурите.

    Вече имаш профил? Влез с него, преди да публикуваш.
    С имейл и паролата въведена тук ще можеш да влизаш в своят профил, където да виждаш кандидатите по обявата си.

    Почти сме готови! Опиши в кратък свободен текст твоето търсене.

    Опс, имаме проблем! Вероятно имате пуснат Ad Blocker, който скрива Captch-ата. Ако ли не, свържете се с нас, за да потърсим проблема заедно.

    Твоята заявка е изпратена

    1. Ще се свържем с Вас на посоченият телефон, за да изградим заедно профилът на бъдещата Ви детегледачка
    2. След което ще очакваме да ни преведете депозит в размер на 100 лв. по банков път, за да стартираме търсенето
    3. Когато намерим подходящи кандидати, ще ги изпратим на предоставеният от Вас имейл адрес.
    4. Когато се спрете на някой от кандидатите, ще организираме интервю в удобно за Вас време и място.
    Назад

    Вход в профила

    Продължи
    Назад

    Опс, имаме проблем! Вероятно имате пуснат Ad Blocker, който скрива Captch-ата. Ако ли не, свържете се с нас, за да потърсим проблема заедно.
    Може би е вече имате акаунт и се опитвате да регистрирате нов? В случай, че е така, можете да опитате да си възстановите паролата от страницата Забравена парола
    Здравей , въведете кода от SMS-а тук.
    Изпрати SMS отново
    Вход в профила
    Здравей ,
    Забравена парола?
    Вход в профила
    Публикувана на 27.04.2024

    Bavachki.bg използва бисквитки, за да гарантира, че получавате най-доброто изживяване

    Приемам
    Виж още