Начало Блог Ръководство за работа от вкъщи с деца

Ръководство за работа от вкъщи с деца

(Време за четене: 7 минути и 33 сек)
Абонирай се
Guide to working from home with children

Какво си представяте като чуете „работа от вкъщи“, или така нашумелия термин “хоум офис” (home office)? А какво ще стане, ако към работата добавим и отглеждането вкъщи на едно или повече деца?

Да превърнете дома си в офис, с всичките му удобства? Да разполагате с времето си както намерите за добре? Да имате постоянен достъп до кафенето или ресторанта (визирайки кафе машината и хладилника, който все пак трябва да сте напълнили предварително с нещо вкусно и изкушаващо)? Да не се съобразявате с досадни колеги, които ще ви занимават с „вълнуващи теми“ като „Знаеш ли какво правих снощи? Сготвих невероятен боб!“ или „Как се скарах със съседа, защото пусна супер силна музика точно, когато  трябваше да приспивам детето.“ Да не пускате климатика да ви духа студено точно над главата, когато имате хрема? Да не трябва да ставате поне 1-2 часа преди работа? Да не се гъчкате в градския транспорт с досадни пътници, миришещи неприятно? Или да висите в задръстване с изнервени шофьори, които гледат как да споменат всички членове на семейството ви само защото не сте се пристроили правилно?

Е, определено работата от вкъщи има своите предимства. Да, няма го личния контакт, социалната връзка, възможността да се изфукаш с новата си рокля пред колегите, но на много от хората това не им пречи. Работата от вкъщи може да бъде много приятна и организирана, но ако в картинката се намеси присъствието на деца, тогава нещата звучат малко по-различно. За децата работно време не съществува. Те искат внимание, грижи, любимата си плюшена играчка ВЕДНАГА, ТУК И СЕГА, без право на обжалване, закъснение и оправдание. И в това няма нищо ненормално и изненадващо, защото децата са свикнали на вниманието на родителите си, копнеят за него и му се радват истински. Каквото и да се случи по време на работния ви ден с дете вкъщи, не му се сърдете, или поне се опитайте да сдържите раздразнението и изнервеността си! Бройте до 10, излезте от стаята, пийте една студена вода. Трудно е, безспорно. Всичко се поражда от факта, че се струпват няколко роли, които трябва да играете едновременно, а това е непосилно дори и за най-добрия актьор. Желанието ви да „огреете“ навсякъде, да свършите перфектно работата си, но и да забавлявате детето подобаващо, и понякога факта, че нито едно от двете неща не се получава, ви прави раздразнени, най-често на самите вас. Така идва моментът, в който си го изкарвате на децата – с повишен тон, скарване, наказание. Не се отчайвайте и не се обвинявайте! Помнете, и вие сте човек, и вие имате предел на сили и нерви! И всичко, което правите, е породено от желанието ви да бъдете добър родител, но и добър служител.

За да направите работата от вкъщи с присъствието на едно, две или няколко деца „мисия възможна“, е добре да следвате някои прости насоки, които ще ви помогнат да преосмислите ежедневието си и да създадете най-приемливия вариант, който работи при вас.

  1. Разпределете времето си разумно.

Спазването на режим е добро начало. Децата обичат последователността, повтаряемостта, предвидимостта – дава им сигурност и се чувстват по-комфортно. А за вас ще е много по-лесно да планирате деня. Излезете ли с 10 или 40 минути от обичайния си график, не го превръщайте в драма и повод за притеснение. Случва се, с деца е трудно да предвидите всичко на 100%. Но не сменяйте графика си тотално – това може да доведе до пълен провал на деня заради неконтролируемо дете и изнервен родител.

Ако знаете какво трябва да свършите за деня в работата си, разпределете задачите си в най-подходящите часови пояси. Какво ще рече това? Ако имате работа, която изисква цялата ви концентрация, обработка на важни документи, парични преводи, важни разговори с клиенти или началство, помислете кога ще имате най-голямо спокойствие (или предполагате, че ще имате, защото децата понякога са наистина непредвидими). Започнете работния си ден по-рано, преди ставането на детето (да се надяваме, че то обича да поспива поне до 7-8 часа, а ако спи поне до 9 часа, то вие сте абсолютни късметлии, може да пуснете тото и да се надявате на сигурна печалба). Така ще имате малко време, в което да работите съсредоточено, пък и на свежа глава (дано не сте от поспаливите и трудно събуждащите се, защото тогава ще ви е трудно да изпълните тази препоръка, но човек винаги може да пробва и да се научи). Ако детето спи следобеден сън, това е идеално време, в което може да проведете важни разговори, в които не се чуват детски писъци на заден план, като бекраунд.

Чудесен вариант да прекарате обедната си почивка е да излезете с детето на разходка. Хем ще поизразходи сили и ще се измори достатъчно за един дълъг следобеден сън, хем ще съберете малко витамин Д, хем ще му отделите време само за него, без телефона или компютъра си.

Ако вкъщи сте двама родители, които работите в домашни условия, може да поделите активните грижи и наблюдение над детето. Може да се редувате - през 30 минути, през 1 час, през 2 часа – това решавате вие, но се разберете предварително, за да не стават семейни скандали без особен повод.

Ако детето ходи на градина, училище, занималня или поне част от работния ви ден минава без неговото присъствие вкъщи, използвайте максимално времето си, за да свършите задоволителен обем от дневната ви работа. Не се изкушавайте да звъннете на майка ви и да прекарате един час на телефона в сладки приказки. Не че няма да ви е приятно на момента, но после горчиво ще съжалявате и твърде възможно е да се изнервите, ако не успеете да свършите заплануваното навреме.

Обяснете в работата си, че съчетавате работата от вкъщи с гледането на децата си. Нека колегите и началството ви да са подготвени за някой и друг нечленоразделен звук или крясък по време на работните ви разговори. Повечето работодатели, особено ако са родители, могат да ви разберат. Но не се обяснявайте прекалено, не се оправдавайте с децата за несвършената си работа, не обяснявайте постоянно колко са палави и колко ви е трудно да съчетавате двете неща. Това не само че не прави добро впечатление, но и определено дразни околните.

  • Осигурете интересни самостоятелни занимания за децата.

Най-разумното, което може да направите за вас и за децата ви, е да ги научите на самостоятелност и самоинициативност. Да, това е и най-трудното и изискващо време и усилия начинание, но повярвайте ми, ще черпите активите точно, когато ще ви е най от полза.

Всеки родител знае интересите на децата си и заниманията, които му доставят най-много удоволствие, най-дълго може да прекара в самостоятелни занимания. Дали това е редене на пъзели, рисуване, оцветяване, игра с пластелин, готвене с детски играчки, игра с колички – всичко се приема. Редувайте различни занимания, подсещайте го за любимите му игри и му осигурявайте разнообразие. Децата, особено малките, лесно се изморяват и разсейват, трудно прекарват дълго време в едно действие. Може да си направите списък с различни игри и дейности и да ги редувате или да предлагате на детето (защото то обича да има право на избор и да се чувства значимо).

Може да оборудвате до вас, на масата или бюрото, работен кът и за малкия човек. Децата обичат да подражават и да имитират действията на възрастните. Може да се разберете, че сте колеги и работите заедно. Това със сигурност ще се стори забавно на малкия помощник, а на вас ще осигури малко спокойствие за работа.

Ако детето ви е по-голямо, може по-лесно да се занимава самостоятелно. Има чудесни книжки за оцветяване, логически задачи, развитие на въображението, наблюдателността и фината моторика, с които може да се снабдите и да осигурите не само гледането, но и обучението на детето си.

И няма да е честно да не отделим внимание на родителите с две и повече деца. Много зависи от разликата и пола им (момченцата по природа са си по-палави), но ако имате късмет, може да са от децата, които се заиграват заедно и прекарват дълго време в съвместни игри. Ако пък се карат постоянно, дайте им още от начало да разберат, че екипната работа е от изключително значение в тази ситуация. Говорене, говорене и пак говорене. Само така може да постигнете разбиране. Не се отчайвайте, ако не се получи през първия ден, седмица или две. Ако сте достатъчно аргументирани, описателни и убедителни, може да постигнете невиждан успех. Ако ли пък нямате търпението да чакате, или просто нещата не се получават при вашите деца, просто ги разделете в различни стаи, за да играят самостоятелно и да избягват конфликти, които неминуемо трябва да решавате, и които ще ви изнервят допълнително.

Ако пък детето ви е твърде малко (под 2 години), няма какво да се лъжем, работата от вкъщи няма да е никак лесна и забавна. Опитайте се да си осигурите максимално време за работа без присъствието на детето. Сутрин рано, по време на обедния сън, вечер късно, след прибирането от работа на другия родител, или просто извикайте някоя баба, дядо, леля, съседка или детегледачка на помощ (вероятно ще е най-добрият вариант, ако разполагате с финансовата възможност, стремите се към пълен професионализъм в работата си, пазите психическото си здраве, определено сте „за“ здравословни отношения в семейството и допълнителното натоварване би се отразило на вашето щастие и това на семейството ви, държите да определяте сами правилата при отглеждането на децата си и искате да имате възможността да контролирате процеса и правите забележки без да се притеснявате от влошаване на отношенията с любимата си свекървичка, майка или друг член на семейството).

Не оставяйте децата да прекарват прекалено дълго време пред телевизора, таблета или телефона. Това е само временно решение и осигуряване на спокойствие. Не е полезно за децата, за тяхното психическо и емоционално развитие. Прекомерното висене пред екрана прави децата раздразнителни и превъзбудени, а това няма да ви е от полза. Опитайте се все пак да използвате добрите качества на техниката. Има редица програми и игри, които са образователни, и от които детето може да научи нещо полезно. Оцветяване, познаване и назоваване на думи, откриване на разлики, видео уроци, аудио книги, слушане на песнички и приказки – поинтересувайте се и ще намерите много варианти.

Може да осигурявате и някои доста интересни занимания на децата – ако членувате в някоя фейсбук група за взаимопомощ и домашно обучение, може да почерпите доста идеи, които да са забавни и полезни на децата, и с които и вие да си осигурите време за работа. Работа с хартия, детски квилинг, рисуване с домашно приготвени обемни боички, направа на играчка от стар чорап – идеите са десетки, възползвайте се!

Ако стигнете обаче до момента, в който нищо не помага – детето се държи лошо, прави само бели и вие се чудите как да не се саморазправяте с него – време е за почивка! Децата търсят внимание. Те усещат, когато мама и тате са заети с друго и грижите за тях трябва да са между другото. Затова всячески се опитват да станат център на вашето внимание – с непослушание, бели, груб език, лигавене. Спрете с работата, отделете време само за детето – дали ще са 10 минути или 1 час, но му покажете, че то е най-важното в този момент и нищо друго не ви интересува. Това ще доведе до един полезен рестарт в поведението му и отношенията ви!

  • Извън работния ден – бъдете на разположение на децата!

Свършите ли с работата за деня, отдайте се на детето си! Играйте заедно, четете книжки, гушкайте се, пишете домашни, подготвяйте уроци, но без работа! Покажете му, че вече сте на линия, негов ред е да получава вашето внимание, разбиране и обич! Децата са като нежни и чувствителни цветя – силни и устойчиви, но също толкова раними. Работата ви е важна, но в крайна сметка тя е средство за изкарване на пари, които да харчите за и с любимите си хора. Всичко правите заради децата и семейството си, и заради самите вас! Отдайте се на почивка, забавление и съвместни игри за цялото семейство. Гответе заедно, разхождайте се, играйте на топка, каквото и да е, но ЗАЕДНО!

Колкото до къщните задължение – е, няма как, всяка домакиня знае, че трябва да осигури прехраната на семейството си, да осигури чисти дрехи и сравнително чиста среда на живот (с деца вкъщи, точната дума наистина е „сравнително“). Поделяйте задълженията с половинката си, ако е възможно. Хубаво е да готвите засукани ястия, достойни за всяко кулинарно шоу, но заложете на бързо и лесно приготвящи се гозби, които не изискват часове висене пред печката и котлона. И не забравяйте да е здравословно, за да осигурите достатъчно енергия за цялото семейство. Колкото до почистването – осигурете необходимия минимум, а ако ви остане време и желание – почистете зад дивана и прозорците. Може да следвате принципа – когато видите нещо мръсно, почиствате на момента. Така може да си спестите нуждата от осигуряване на час-два само за чистене. Ако имате възможност, осигурете си всякакви домакински уреди, които ще ви улеснят и ще ви спестят време – сушилня, миялня, мултикукър.

Като финал мога да ви кажа едно – всичко зависи от вас! Дали ще работите от вкъщи, ще гледате децата си и ще „яхате метлата“, на ръба на нервната криза и изтощението ИЛИ ще организирате достатъчно добре ежедневието си, ще вкарате ясни правила и ще промените нагласата си за възприемането на трудностите и справянето с тях и ще ги превърнете във възможност, а не в пречка. И никога не забравяйте резервните варианти като наемане на домашна помощница или детегледачка, с които може да облекчите положението максимално и да не се превръщате в свръхчовек (рядко се оценява, а и на кого пък всъщност е нужно?). Успех!

Можете да разгледате нашият списък от статии в блога на тема игри за деца, от които да си изберете подходящи такива за у дома :)

Споделете с нас други хитринки, които могат да са полезни и на други работещи от вкъщи родители като вас!

За кой град и район си търсите детегледачка?

Търсенето за чужбина се извършва само, като Премиум подбор, защото в момента нашата платформа не поддържа търсене извън София и Варна.

Колко часа ще имате нужда от бавачка?

На какъв график?


Кога са родени твоите деца?
    Кога имаш нужда от детегледачка?
    Можем да извършим подбора на детегледачка вместо теб, срещу заплащане, но ако желаеш можеш да публикуваш и безплатно търсене.
    Премиум подбор
    Ние ще потърсим опитна и препоръчана детегледачка вместо теб, лично ще интервюираме всички кандидати, ще им изградим психопрофил, ще проверим техните препоръки и документи.
    • Спести време

      Специалисти в подбора ще свършат всичко вместо теб
    • Проверени

      Лично ще интервюираме и проверим техните препоръки
    • Опитни

      С богат опит и препоръки от други родители
    • 3 месеца гаранция

      Ако избраната бавачка не ти допадне, ще намерим нова напълно безплатно

    • Депозит

      Заплаща се депозит {amount}лв, за да стартираме търсенето
      (Сумата е дължима едва след като се чуем по телефона и договорим всичко по ангажимента)
    • Остатък

      Останалата сума от {amount}лв се заплаща, когато наемеш своята детегледачка
    • Заплащане

      Заплаща се {amount}лв за изпълнението на услугата, докато ти се наслаждаваш на твоето свободно време!
      Не дължиш нищо предварително! Заплаща се след като наемеш своята детегледачка сумата от {amount}лв за изпълнението на услугата, докато ти се наслаждаваш на твоето свободно време!
      (Сумата е дължима едва след като се чуем по телефона и договорим всичко по ангажимента)
    • Отстъпка

      Подпишете до {date} и ще получите {amount} отстъпка от цената!
    Имаш още въпроси?
    Ако имаш още въпроси или неяснота - свържи се с нас. Звънни ни на +359889323253, пиши ни имейл на info@bavachki.bg или заповядай в нашият офис на адрес: гр. София, бул. Александър Стамболийски 34.
    Или ако предпочиташ можеш да си чатиш с нас ни пиши във Viber или в Messenger

    Избирам Премиум подбор
    или
    Безплатно намиране
    Ние ще ти предоставим нашата платформа за използване напълно безплатно. В нея ще можеш да публикуваш обява, да събереш кандидатури, да разгледаш профилите им, да се свържеш с всяка една и да уговориш интервюта.
    Избирам Безплатно намиране
    Как можем да се свържем с теб при нови кандидатури?
    Успешно влезе със своят Facebook профил.
    Повече няма да те питаме за парола, но ще имаме нужда от твоят имейл и телефон, за да ти изпращаме кандидатурите.

    Вече имаш профил? Влез с него, преди да публикуваш.
    С имейл и паролата въведена тук ще можеш да влизаш в своят профил, където да виждаш кандидатите по обявата си.

    Почти сме готови! Опиши в кратък свободен текст твоето търсене.

    Опс, имаме проблем! Вероятно имате пуснат Ad Blocker, който скрива Captch-ата. Ако ли не, свържете се с нас, за да потърсим проблема заедно.

    Твоята заявка е изпратена

    1. Ще се свържем с Вас на посоченият телефон, за да изградим заедно профилът на бъдещата Ви детегледачка
    2. След което ще очакваме да ни преведете депозит в размер на 100 лв. по банков път, за да стартираме търсенето
    3. Когато намерим подходящи кандидати, ще ги изпратим на предоставеният от Вас имейл адрес.
    4. Когато се спрете на някой от кандидатите, ще организираме интервю в удобно за Вас време и място.
    Назад

    Вход в профила

    Продължи
    Назад

    Опс, имаме проблем! Вероятно имате пуснат Ad Blocker, който скрива Captch-ата. Ако ли не, свържете се с нас, за да потърсим проблема заедно.
    Може би е вече имате акаунт и се опитвате да регистрирате нов? В случай, че е така, можете да опитате да си възстановите паролата от страницата Забравена парола
    Здравей , въведете кода от SMS-а тук.
    Изпрати SMS отново
    Вход в профила
    Здравей ,
    Забравена парола?
    Вход в профила
    Публикувана на 26.04.2024

    Bavachki.bg използва бисквитки, за да гарантира, че получавате най-доброто изживяване

    Приемам
    Виж още