Начало Блог Пълно ръководство за водене на интервю с детегледачка

Пълно ръководство за водене на интервю с детегледачка

(Време за четене: 7 минути и 23 сек)
Абонирай се
A complete guide to conducting an interview with a babysitter

След като сте стигнали до етапа на подбор на бавачки, в който имате подходящи кандидати, е нужно да направите интервю с тях, за да се запознаете лично, да проверите дали отговарят на вашите изисквания и дали ще си паснете взаимно. Има няколко ключови момента при воденето на интервю, с които е добре да бъдете запознати предварително, за да проведете наистина стойностно интервю, което ще е от полза и за двете страни. Затова сме подготвили един полезен текст за вас с насоки и практични съвети, които ще ви спестят доста главоблъскане, а и ще ви помогнат да направите точния избор.

  1. Телефонно интервю

Смисълът да проведете най-напред интервю по телефона с кандидат-бавачката е, че то ще ви спести доста време, вместо да се уговаряте за място, на което да се срещнете, а и ще ви помогне да отсеете много по-лесно и по-бързо напълно неподходящите за позицията детегледачки. Телефонното интервю се уговаря в подходящо и за двете страни време, а мястото, на което вие ще го проведете, е абсолютно свободно – от всекидневната до колата ви, стига да имате малко време на спокойствие. Не пренебрегвайте значението на телефонното интервю и не го „претупвайте“, за да не направите и вие лошо впечатление, което може да отблъсне сериозна и подходяща кандидат-гледачка за вашето дете.

По време на телефонния разговор е добре да кажете няколко от своите ключови критерии, които са съществени, за да разберете дали с другата страна има смисъл да продължавате по-нататък с подбора. Споделете следната информация и попитайте дали това устройва бавачката: квартала, в който живеете; броя деца, за които трябва да се грижи, и тяхната възраст; имате ли домашен любимец; с какъв транспорт може да се стигне до вас и ще осигурите ли транспортни разходи като карта за градски транспорт, разходи за гориво, такси.

В случай, че дотук си паснете, продължете нататък и разберете следната информация: какъв е точно опитът на бавачката – има ли опит с деца със специални нужди, ако търсите точно такава детегледачка; има ли опит с новородено, ако разчитате на нея да ви помага с гледането на бебе; с деца в кои възрастови групи има най-голям опит и е свикнала да гледа. Ако ви е необходима бавачка, която да развозва децата ви до градина, училище, допълнителни занимания, обезателно я попитайте дали има шофьорска книжка, дали е активен шофьор и дали би се наела на такъв ангажимент. Разпитайте я подробно за придобитите й сертификати, включително изкаран БЧК курс, дипломи и обучения.

  • Видео интервю или интервю на живо

Следваща стъпка в подбора на детегледачка е да си уговорите видео интервю или интервю на живо с тези кандидати, които са ви допаднали след телефонното интервю. Видео интервю може да предпочетете, ако имате поне още две кандидатки, и ако нямате достатъчно свободно време в момента, за да се срещнете на живо. Но не забравяйте, че директната среща е почти задължителна и неизбежна, за да наемете бавачка, така че няма да се разминете само с интервю по вайбър, скайп или месинджър.

Изисквания към бавачката

Важно е да споделите още в самото начало вашите изисквания, това, което вие очаквате като профил на детегледачка, с конкретната кандидатка, за да имате база за сравнение, и за да може да „пресявате“ кандидатурите спрямо вашите виждания. Задължително уточнете и дискутирайте работния график, за да сте сигурни, че бавачката може да поеме грижите в точно посоченото време и период. Ако непременно искате да е непушач, споменете го. Ако предпочитате бавачката ви да има шофьорска книжка, да е активен шофьор и да разполага със собствена кола (или вие може да й предоставите), за да разкарва децата ви, споделете това с нея и я попитайте дали и тя е съгласна с намеренията ви.  Дискутирайте отново нейния опит. Ако търсите такава, която да поеме грижи за новородено или за деца със специални нужди, уточнете с кандидатката дали е квалифицирана за това и дали може да поеме такива грижи. Ако ли пък имате нужда от някой, който да помага на децата ви с писането на домашни, подготовка вкъщи, натрупване на знания по определен език, бъдете наясно дали детегледачката има необходимите знания и умения за това.

Задължения на бавачката

Наред с обичайните дейности по грижите за едно дете, детегледачките са склонни да поемат и много други задачи, стига това да е предварително дискутирано и съгласувано с родителите. Така че тук е мястото да споменете на бавачката, ако ще изисквате от нея някакви домакински задължения, свързани с детето, като почистване, приготвяне на храната му, миене на съдовете, пускане на пералня, гладене и прибиране на дрехите му. Ако ли пък използвате храна, предоставена от детска кухня, то ще изисквате ли от бавачката да ходи до мястото, на което трябва да вземе храната за дена?

Ако често ви се случва да отсъствате през нощта или да пътувате и искате да имате професионална грижа за детето си в тези моменти, то задължително попитайте бавачката дали е склонна на пренощува в дома ви или да пътува с вас на почивка или професионален ангажимент, при съответните условия и заплащане.

Работни условия

Най-напред дискутирайте самия субект на работата, а именно детето. Опишете подробно неговите навици, как протича един нормален ден вкъщи, какъв е точният график на ежедневните му дейности или пък липсва такъв. С какво обича най-много да се занимава детето ви, с какво играе с най-голямо удоволствие, кое привлича вниманието му за най-дълго време. Задължително споделете с детегледачката евентуални алергии или непоносимости към храни или медикаменти, ако детето има такива. Обяснете подробно на бавачката на какво държите тя да го научи или приучи – самостоятелност, самообслужване, определени отговорности, умения.

Информирайте бавачката дали ще подписвате договор за работата с нея и при какви условия. Колко ще е нейното възнаграждение – бруто и нето, какви ще са осигуровките й. Ако ли пък сте решили да не обвързвате отношенията си с договор, то също й разяснете намеренията си.

Дискутирайте заплащането. Колко точно ще получава бавачката за грижите към вашето дете, как ще се сформира заплатата й – като твърда сума, спрямо работните дни в месеца, като ставка на час. Ако се налага в бъдеще да ползвате услугите й в извънредни дни или часове, то е добре още отсега да се договорите за допълнителното заплащане.

Относно транспорта и транспортните разходи, на този етап също е препоръчително да споделите вижданията си с бавачката – ще й осигурявате ли транспорт или разходите по него, или пък ще ги оставите за нейна сметка.

Ако сте решили да давате бонуси за добре свършена работа, допълнителни привилегии, 13-та заплата, карта за спорт, то й го кажете, със сигурност ще й хареса идеята, а и ще подчертае вашите добри намерения и сериозност.

Проверка на препоръките

Ако сте наели агенция за намиране на детегледачка, то тази точка ще „падне“ от плещите ви и агенцията ще свърши работата вместо вас. Но ако не разчитате на помощници, то задължително следва да проверите препоръките на кандидат-детегледачките. Което ще рече, че трябва да обзвъните семействата, за които е работила преди бавачката, и които са дали добри отзиви за нея. Проведете кратък разговор с тях и се информирайте за силните и слаби страни на детегледачката.

Изисквайте да ви покажат документите си

Има няколко стандартни документа, които се изискват при наемане на детегледачка, и които е редно да поискате и разгледате добре.

Свидетелството за съдимост е първият основен документ, който трябва да ви предостави бавачката. Основната причина за изискването му, както и за почти всяка работа, е, че тя ще се грижи за вашето дете, така че чистото й минало е от изключително значение.

Медицинско свидетелство също се изисква по презумция. Чрез него си гарантирате физическото здраве на бавачката, която ще прекарва часове наред с вашето дете.

Свидетелство от психодиспансер за психично здраве може да е в полза, за да удостовери емоционалната и психическата стабилност на детегледачката и пригодността й за работа с деца.

Сертификат за преминат курс по БЧК гарантира вашето спокойствие, че детето ви ще е в сигурни ръце, дори и ако се случи непредвиден и неочакван инцидент, при който то ще получи навременна и адекватна първа помощ.

  • Примерни въпроси, които да питате детегледачката

За ваше улеснение сме ви подготвили списък с въпроси, които може да зададете по време на интервюто с бавачка, точно как да ги формулирате и подредите. Може да принтирате списъка и да ви стои под ръка по време на срещата, за да ви помага и подсеща да не забравите нещо важно и съществено.

  1. Разкажете  за предишните Ви работни места
    1. Колко време сте работили за предишните работодатели
    1. Какви са били предишните Ви задължения?
  2. Опит
    1. От колко години работите с деца?
    1. В кои възрастови групи имате опит?
    1. Имате ли диплома / сертификат / кетап или друго обучение в областта?
    1. Можете ли да предоставите препоръки?
  3. Какво търсите в работодателя / семейството ?
  4. Защо обичате да се грижите за деца?
  5. На какво ще ги научите?
  6. На какво ще ги възпитате?
  7. Какво смятате, че е най-добрият начин да се справите с гняв?
  8. Какви са любимите ви дейности с децата?
  • Пробна игра с детето

Много полезно за всички страни (за вас като родители, за детето, а и за бавачката) може да се окаже запознаването на мъничето с детегледачката още на самото интервю. Можете да ги оставите да поиграят малко заедно, за да видите как ще се държат и двете страни, дали детето ще успее лесно да се отпусне и да приеме бързо бавачката, както и дали тя ще намери за кратко време правилния подход към детето и ще му привлече вниманието. Имайте предвид, че взаимното пасване и приемане далеч не отнема 10 или 20 минути, така че не залагайте на големи очаквания, особено ако детето ви е по-стеснително, но все пак може да добиете някаква представа за стила на гледане на бавачката и евентуалната нагласа на детето ви.

Честа грешка е директна среща с детето, докато то “щъка” - да се уточняват служебните взаимоотношения. Тогава най-често се забравят въпроси, и се стига до "Ама аз не знаех, че трябва и да гладя!" или "Не беше разбрала, че когато детето е болно ще съм с него и няма да ѝ се плаща.".

А след като детегледачката започне работа и грижи за детето ви, разумен вариант би бил да останете първите дни заедно с тях, или поне за няколко часа, така че преходът за детето ви да е по-малко стресиращ и болезнен. Всичко зависи от натурата на детето ви, от това как ще го подготвите за промяната, от взаимната ви нагласа и от вашето разбиране и желание.

Добре е между всеки един от етапите да има ден-два за спокоен размисъл, за да започнат и двете страни чисто, с доверие и опознали се поне малко.

  • Въпроси, които не можете да питате

Поради ред причини има и въпроси, които не може да задавате, за да не ви обвинят в дискриминация  - религиозна, расистка, сексуална. Така че не задавайте въпроси от типа на:

"Омъжена ли си / във връзка?"

Защо е лошо: Въпросите за семейно положение могат да се разглеждат, като дискриминационни или че се опитвате да научите какви са сексуалните и предпочитания.

"Имате ли деца?"

Защо е лошо: една детегледачка може да твърди, че сте я дискриминирали, ако не и дадете работата, а я  дадете на някой, който няма деца.

„Планирате ли скоро да имате деца? „

Защо е лошо: Въпреки че Вие се опитвате да намалите въздействието на служител с който децата Ви тъкмо ще одобрят и той трябва да излезе в отпуск по майчинство е незаконно да зададете този въпрос.

"Имате ли увреждане?"

Защо е лошо: да попитате някого дали има увреждане нарушава законодателството за равенство.

"На колко години си?"

Защо е лошо: Да знаеш възрастта на някого може да доведе до риск за възрастова дискриминация. Трябва да се съсредоточите върху способността на някого да върши работата, независимо дали е стар или млад.

"От къде си?"

Защо е лошо: Националността и етническата принадлежност не би трябвало да имат отношение към пригодността на някой да изпълнява задълженията си на детегледачка

„Каква религия сте?“

Защо е лошо: Този въпрос е основание за твърдения за дискриминация

  • Когато се спрете на някоя

Ако сте стигнали до момента, в който имате подходящ кандидат, на когото ще предложите ангажимента, то вие сте свършили голяма част от работата. Но следват още няколко стъпки, които трябва да преминете, и в никакъв случай не ги подценявайте.

Като начало, информирайте другите кандидати, които не сте избрали, за своето решение, че сте се спрели на конкретна детегледачка, с която изискванията ви и предлаганите условия са се доближили най-много. Бъдете коректни и учтиви, малко дипломатични, защото никога не знаете кога ще ви потрябват услугите на друга детегледачка и ще се обърнете към точно тези, които в момента отхвърляте. Винаги си оставяйте по една отворена вратичка, за всеки случай.

Уговорете условията отново

Може и да се повтаряте, но е необходимо да изговорите отново условията на труд с избраната от вас бавачка. Уверете се, че всичко, за което сте говорили, не се е променило, и че и двете страни са съгласни на договорените условия. Препоръчително е те да бъдат описани в договор, който да е официален документ за вашите взаимоотношения, тъй като чрез него са защитени и двете страни. Но ако все пак сте решили да не подписвате нищо документално, то трябва да сте наясно, че вие носите отговорността си за поетия риск.

Подробна информация за наемането и последващото менажиране на детегледачката може да прочетете в нашето Пълно ръководство при наемане на детегледачка. И не забравяйте, при воденето на интервю за детегледачка трябва да изхождате и от желанието си да осигурите щастливо гледане на детето ви и спокойно ежедневие за вас.

За кой град и район си търсите детегледачка?

Търсенето за чужбина се извършва само, като Премиум подбор, защото в момента нашата платформа не поддържа търсене извън София и Варна.

Колко часа ще имате нужда от бавачка?

На какъв график?


Кога са родени твоите деца?
    Кога имаш нужда от детегледачка?
    Можем да извършим подбора на детегледачка вместо теб, срещу заплащане, но ако желаеш можеш да публикуваш и безплатно търсене.
    Премиум подбор
    Ние ще потърсим опитна и препоръчана детегледачка вместо теб, лично ще интервюираме всички кандидати, ще им изградим психопрофил, ще проверим техните препоръки и документи.
    • Спести време

      Специалисти в подбора ще свършат всичко вместо теб
    • Проверени

      Лично ще интервюираме и проверим техните препоръки
    • Опитни

      С богат опит и препоръки от други родители
    • 3 месеца гаранция

      Ако избраната бавачка не ти допадне, ще намерим нова напълно безплатно

    • Депозит

      Заплаща се депозит {amount}лв, за да стартираме търсенето
      (Сумата е дължима едва след като се чуем по телефона и договорим всичко по ангажимента)
    • Остатък

      Останалата сума от {amount}лв се заплаща, когато наемеш своята детегледачка
    • Заплащане

      Заплаща се {amount}лв за изпълнението на услугата, докато ти се наслаждаваш на твоето свободно време!
      Не дължиш нищо предварително! Заплаща се след като наемеш своята детегледачка сумата от {amount}лв за изпълнението на услугата, докато ти се наслаждаваш на твоето свободно време!
      (Сумата е дължима едва след като се чуем по телефона и договорим всичко по ангажимента)
    • Отстъпка

      Подпишете до {date} и ще получите {amount} отстъпка от цената!
    Имаш още въпроси?
    Ако имаш още въпроси или неяснота - свържи се с нас. Звънни ни на +359889323253, пиши ни имейл на info@bavachki.bg или заповядай в нашият офис на адрес: гр. София, бул. Александър Стамболийски 34.
    Или ако предпочиташ можеш да си чатиш с нас ни пиши във Viber или в Messenger

    Избирам Премиум подбор
    или
    Безплатно намиране
    Ние ще ти предоставим нашата платформа за използване напълно безплатно. В нея ще можеш да публикуваш обява, да събереш кандидатури, да разгледаш профилите им, да се свържеш с всяка една и да уговориш интервюта.
    Избирам Безплатно намиране
    Как можем да се свържем с теб при нови кандидатури?
    Успешно влезе със своят Facebook профил.
    Повече няма да те питаме за парола, но ще имаме нужда от твоят имейл и телефон, за да ти изпращаме кандидатурите.

    Вече имаш профил? Влез с него, преди да публикуваш.
    С имейл и паролата въведена тук ще можеш да влизаш в своят профил, където да виждаш кандидатите по обявата си.

    Почти сме готови! Опиши в кратък свободен текст твоето търсене.

    Опс, имаме проблем! Вероятно имате пуснат Ad Blocker, който скрива Captch-ата. Ако ли не, свържете се с нас, за да потърсим проблема заедно.

    Твоята заявка е изпратена

    1. Ще се свържем с Вас на посоченият телефон, за да изградим заедно профилът на бъдещата Ви детегледачка
    2. След което ще очакваме да ни преведете депозит в размер на 100 лв. по банков път, за да стартираме търсенето
    3. Когато намерим подходящи кандидати, ще ги изпратим на предоставеният от Вас имейл адрес.
    4. Когато се спрете на някой от кандидатите, ще организираме интервю в удобно за Вас време и място.
    Назад

    Вход в профила

    Продължи
    Назад

    Опс, имаме проблем! Вероятно имате пуснат Ad Blocker, който скрива Captch-ата. Ако ли не, свържете се с нас, за да потърсим проблема заедно.
    Може би е вече имате акаунт и се опитвате да регистрирате нов? В случай, че е така, можете да опитате да си възстановите паролата от страницата Забравена парола
    Здравей , въведете кода от SMS-а тук.
    Изпрати SMS отново
    Вход в профила
    Здравей ,
    Забравена парола?
    Вход в профила
    Публикувана на 29.03.2024

    Bavachki.bg използва бисквитки, за да гарантира, че получавате най-доброто изживяване

    Приемам
    Виж още